تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه

شرایط تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه دارای شرایط و قوانین منحصر به فردی می باشد. این شرایط و قوانین به نسبت مقطع تحصیلی و رشته انتخابی، متفاوت است. در این مقاله به شرایط تحصیل در ترکیه اشاره می شود. تعداد دانشجویان بین المللی که تحصیل در ترکیه را انتخاب می نمایند هر ساله رو به افزایش است. این امر نشان دهنده این موضوع است که این کشور از کیفیت آموزشی بسیار خوبی در سطح دنیا برخوردار می باشد. به دلیل کم بودن مسافت و هزینه‌های پایین‌تر زندگی در قیاس با بسیاری دیگر از کشورهای مهاجرپذیر، امکان تحصیل در سطح استانداردهای اروپا، امکان دریافت بورسیه تحصیلی و پیداکردن کار ضمن تحصیل، وجود رشته‌های متنوع تحصیلی، عدم وجود شرط سنی و گپ تحصیلی و حضور چشمگیر دانشجویان بین‌الملل در ترکیه، این کشور را به مقصد بسیار مناسبی برای ادامه تحصیل تبدیل کرده است.

مزیت های تحصیل در ترکیه

سیستم آموزشی بین المللی و آزمون های معتبر

سیستم آموزشی این کشور مطابق با سیستم آموزش آمریکایی و کانادایی است و دو مورد از مهم‌ترین و معتبر‌ترین آزمون‌هایی که هرساله برای پذیرش در دانشگاه‌های آمریکا و کانادا برگزار می‌شود، برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه هم استفاده می‌شود و دانشجویان با دادن این آزمون‌ها مانند SAT و GRE می‌توانند برای کشور‌های آمریکا و کانادا هم اقدام کنند.

  • عدم نیاز به ویزا و تشابه فرهنگی

برای ورود به ترکیه نیازی به ویزا نیست و این یکی از برترین مزیت های ترکیه است. فرهنگ این کشور شباهت‌های بسیاری به ایران دارد. به دلیل عدم نیاز به ویزا، خانواده‌های دانشجویان ایرانی به‌راحتی می‌توانند به این کشور سفر کنند و فرزند خود را ببینند. کشوری نزدیک به ایران است و ایرانی‌های زیادی در این کشور زندگی می‌کنند که شما می‌توانید با آن‌ها دوستی و معاشرت کنید.

  • بورسیه های متنوع

ترکیه یکی از اعضای معاهده بولونیا است . این معاهده بین ۵۶ کشور اروپایی تنظیم شده و به دانشجویان کشورهای عضو این معاهده، امتیازات ویژه‌ای می‌دهد و بورسیه‌ای به حساب می‌آید که با آن می‌توان در کشوری دیگر به‌راحتی تحصیل کرد. همچنین بورسیه اراسموس که تحصیل 2 ترم در کشور دیگر را برای دانشجویان ترکیه فراهم می‌کند و یا بورسیه‌های ریاست جمهوری که در سایت TURKEY BURSLARI  ارائه می‌گردد، از دیگر گزینه‌هایی است که دانشجویان را ترغیب به تحصیل در این کشور می‌کند.

  • هزینه های مناسب زندگی

هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشور های اروپایی پایین تر است. در واقع دانشجویان می‌توانند با هزینه‌ای در حد زندگی در تهران و یا حتی کم‌تر از تهران در این کشور به تحصیل بپردازند و در این کشور بین 20 تا 24 ساعت و یا در صورت توان حتی زمانی از این بیشتر، کار دانشجویی کنند. در مقطع دکترا هم کار در دانشگاه امکان‌پذیر و درآمدزا است.

  • گذشته از همه این کشور دارای سطح کییفی زندگی بالا و مشابه با کشور های اروپایی برخوردار است.

سیستم آموزشی ترکیه

دانشگاه های ترکیه طیف وسیعی از رشته ها را برای دانشجویان بین المللی ارائه می دهند. نظام آموزشی ترکیه از دو بخش اصلی تشکیل می‌شود؛ آموزش رسمی و آموزش غیر رسمی. آموزش رسمی به معنای سیستم دوره مدرسه است و همچنین شامل آموزش عالی می‌شود که تمرکز اصلی این مقاله برروی آن است. آموزش غیررسمی شامل تمام فعالیت‌های برنامه‌ریزی شده در خارج و یا در کنار مدرسه است.آموزش رسمی شامل موارد زیر می‌شود:

  • آموزش پیش دبستانی: آموزش اختیاری که در مهدکودک و محیط‌های مشابه برای کودکان زیر سن ۶ سال ارائه می‌گردد.
  • آموزش ابتدایی: این آموزش برای تمامی کودکان اجباری است و در دوره‌ای هشت ساله برای کودکان بین ۶ تا ۱۴ سال ارائه می‌شود.
  • آموزش متوسطه: دبیرستان یا هنرستان برای سنین ۱۵ تا ۱۸/۱۷ سال برگزار می‌شود.
  • آموزش عالی: این مورد شامل تمام موسسات آموزشی می‌شود که تحصیلات دانشگاهی را برای افراد فراهم می‌سازد.

مقاطع قبل از دانشگاه در ترکیه

مسئولان کشور ترکیه بخش زیادی از بودجه این کشور صرف بالابردن کیفیت آموزشی مدرسه ها و هماهنگ نمودن سیستم آموزشی با استانداردهای جهانی می شود. تحصیل مدرسه ای در همه ۱۲ سال تحصیلی برای دانش آموزان کشور ترکیه رایگان است. به منظور ثبت نام دانش آموزان در مدارس بین المللی ترکیه، در ابتدا دانش آموزان باید در آزمون ورودی این مدرسه ها پذیرفته شوند، البته برخی از این مدارس فقط با اخذ شهریه و مدارک ثبت نام را انجام می دهند.

سیستم آموزشی این کشور متشکل از چهارسال ابتدایی سطح اول، چهار سال ابتدایی سطح دوم و چهار سال آموزش متوسطه می باشد. تحصیلات ابتدایی در کشور ترکیه از هفت سالگی شروع می شود و پس از تمام شدن سطح اول و دوم ابتدایی به دانش آموزان مدرک دیپلم ابتدایی اعطا می گردد. پس از پایان دوره متوسطه، دانش آموزان موفق به دریافت مدرک دوره متوسطه می شوند که با این مدرک قادر خواهند بود در آزمون ورودی دانشگاه ها شرکت نمایند.

دبیرستان های ترکیه به دو صورت خصوصی و دولتی در دسترس دانش آموزان قرار دارد؛ دبیرستان های خصوصی شامل مدارس بین المللی می باشد که در این مدارس به زبان ترکی و انگلیسی تدریس می شود. سیستم آموزشی این مدارس بر اساس سیستم آموزشی کشورهایی چون فرانسه، انگلیس و آمریکا ارائه می گردد. در این مدارس، دروس عمدتا به زبان انگلیسی تدریس می شوند. فعالیت های مختلفی در این گونه مدارس انجام می گردد که به طور خلاصه می توان برگزاری کارگاه های آموزشی و مهارت آموزی، اردوهای تفریحی و ورزشی و همچنین جشن های سنتی کشور ترکیه را نام برد.

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی

امروزه بسیاری ترکیه یکی از مقاصد بسیاری از دانشجویانی که قصد تحصیل دوره کارشناسی در خارج از کشور دارند است، چرا که با توجه به کیفیت بالای آموزش در دانشگاه های ترکیه هزینه تحصیل در ترکیه نسبت به اکثر کشورهای اروپایی و آمریکایی پایین تر است. مقطع کارشناسی در دانشگاه های ترکیه به طور میانگین ۴ سال به طول می انجامد. شایان ذکر است که دروس در دوره کارشناسی در این کشور به زبان های ترکی و انگلیسی ارائه می گردد. از همین رو دانشجویان با ارائه مدرکی دال بر تسلط زبان انگلیسی قادر خواهند بود تا شانس خود را برای اخذ پذیرش امتحان نمایند.

یکی از شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی شرکت در آزمونی سراسری است که دانشجویان بین المللی در صورت اخذ نمره ی قبولی، مجوز ورود به دانشگاه های ترکیه را دریافت می نمایند. از معتبر ترین آزمون های ورود به دوره کارشناسی می توان به آزمون YOS و SAT اشاره نمود که در ادامه مقاله به آنها اشاره می شود.

از آنجایی که ترکیه از سال ۲۰۰۱ عضو سیستم هماهنگ آموزشی اتحادیه اروپا شده است مدارک تحصیلی کارشناسی دانشگاه های ترکیه در تمامی رشته ها از جمله رشته های پزشکی و پیراپزشکی مورد تایید تمامی کشورهای اروپایی می باشد. از همین رو دانشجویان پس از اتمام تحصیل قادر خواهند بود تا شانس خود را برای ورود به سایر دانشگاه های برتر دنیا امتحان نمایند. از طرفی دانشگاه های ترکیه با بسیاری از دانشگاه های جهان همکاری علمی و پژوهشی زیادی دارند و همین امر سبب شده است تا دانشجویان فرصت مناسبی کسب نمایند تا در طرح های تبادل دانشجو بین دانشگاه های همکار با دانشگاه های ترکیه شرکت نمایند.

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد

دانشگاه ها در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های مختلف دانشجو می پذیرند. دوره های کارشناسی ارشد در ترکیه به تقریبا دو سال به طول می انجامد. دانشجویان با فراهم آوردن مدارک مورد نیاز قادر خواهند بود برای دانشگاه های برتر ترکیه اقدام نمایند. برای تحصیل در ترکیه در مقطع فوق لیسانس بر خلاف مقطع لیسانس آزمون ورودی کلی ندارد اما هر دانشگاهی ممکن است در سال دو بار آزمون ورودی مربوط به رشته های مورد نیاز خود برگزار کند. متقاضیان می توانند در صورت قبولی در رشته مورد علاقه خود در این کشور ادامه تحصیل دهند.

تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه به دو صورت می باشد؛ دوره تحصیلی با پایان نامه و دوره تحصیلی بدون پایان نامه. اگر خواستار ادامه تحصیل در دوره های با پایان نامه می باشید، می بایست در آزمون ALES شرکت کنید. متقاضیانی که خواستار ادامه تحصیل در دوره های بدون پایان نامه می باشند، نیازی به شرکت در این آزمون ندارند.

اگر دوره انتخابی شما بدون ارائه پایان نامه باشد، تسلط به زبان انگلیسی به عنوان مهارت مورد نیاز درنظر گرفته نمی شود، اما به عنوان فردی که خواستار ادامه تحصیل در کشور ترکیه می باشید، دانستن زبان انگلیسی شرط لازم می باشد. در برخی رشته های کارشناسی ارشد که به زبان انگلیسی تدریس می شود، ارائه مدارک مهارت زبان انگلیسی مورد نیاز است. به منظور پذیرش در بعضی از دوره های کارشناسی ارشد، دانشگاه ها مصاحبه های علمی را نیز تدارک می بینند.

تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا

کشور ترکیه برای دانشجویان بین ‌المللی که به دنبال تحصیل در مقطع دکتری می‌باشند، فرصت‌های گسترده ای ارائه می‌دهد. دانشگاه‌ های ترکیه در زمینه تبادلات بین‌الملل سابقه قابل توجهی دارد و شهریه نسبتا پایینی دارند. آموزش‌های دکترا با کیفیت بالایی در کشور ترکیه ارائه می گردد. مدت زمان دوره های دکتری در ترکیه بین ۳ تا ۵ سال در نظر گرفته می شود.

ترکیه که پلی میان آسیا و اروپا است، نقش بسزایی در تاریخ شرق و اروپا دارد. این کشور مملو از اماکن و بناهای تاریخی است و طیف گسترده‌ای از فرهنگ‌های غنی و گوناگون در دل آن جای گرفته‌اند. اگرچه ممکن است این موارد معیار انتخاب و یا سرگرمی باشند، اما در حقیقت دانشجویان در زمان تحصیل دکتری چیزهای بسیاری برای کشف و شناسایی دارند.

به منظور شرکت در دوره‌های دکتری، متقاضیان باید مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مرتبط با رشته مورد نظر را ارائه دهند. بیشتر مدارکی که از اروپا صادر شده‌اند قابل قبول می‌باشند، اما ممکن است برای پذیرش مدارک سایر کشورها به عنوان گواهی معادل بررسی‌های بیشتری نیاز باشد.

علاوه بر این، به منظور پذیرش در دوره‌های دکتری متقاضیان باید پیشنهاد پژوهشی خود را ارسال کنند؛ پیشنهاد می‌شود پیش از اقدام، با دانشگاه و یا استاد‌راهنمای سابق خود تماس حاصل فرمایید. همچنین متقاضیان معمولا باید معرفی‌نامه دانشگاهی (academic references) خود را ارسال و جهت انجام مصاحبه حضور یابند.

دریافت بورسیه از دانشگاه‌های ترکیه

یکی از مهمترین دغدغه های دانشجویان بین المللی هزینه های تحصیل است که امروزه با ارائه بورس های تحصیلی بسیاری از دانشگاه ها به دانشجویان مستعد این نگرانی کاهش یافته است. با افزایش دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی در شهرهای ترکیه که آغوش گرم خود را سوی دانشجویان خارجی نیز گشوده‌اند، موضوع بورسیه شدن در دانشگاه‌های این کشور جذاب‌تر هم می‌شود. به دلیل رشد قابل‌توجه ترکیه در زمینه‌های علمی و افزایش موسسات آموزشی، این کشور دانشجویان بسیاری را برای ادامه تحصیل به‌سوی شهرهای بزرگ خود همچون استانبول، ازمیر و آنکارا فرا خوانده است. البته ناگفته نماند که شرایط تحصیلی به نسبت آسان و دردسترس نیز مزید بر اعتبار بین‌المللی این دانشگاه شده و جایگاهِ ثابت آن‌ها را در میان بهترین دانشگاه‌های جهان، برای متقاضیان جذاب‌تر کرده است.

مزایای بورسیه شدن از دانشگاه‌های ترکیه

با بورسیه شدن در این دانشگاه‌ها علاوه بر شهریه سالانه، خوابگاه و خدمات فوق‌برنامه دانشگاه نیز به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرد.

کمک هزینه تحصیلی ماهیانه: بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاه‌های ترکیه بسته به رشته متفاوت است؛ مبلغ کمک‌هزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی به‌صورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر است که به دانشجو پرداخت می‌شود. این مبلغ در مقطع دکترا حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه برآورد می‌شود و برای دوره‌های پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته شده است.

خوابگاه: یکی از مزایای بی‌چون و چرای بورسیه شدن از دانشگاه‌های ترکیه، استفاده رایگان از خوابگاه‌های دانشگاه‌های دولتی است.

شهریه دانشگاه: شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاه‌های کشور ترکیه را دریافت کرده، به‌صورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت تامین می‌شود.

بیمه درمانی: به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی به‌صورت رایگان ارائه می‌گردد.

دوره زبان ترکی استانبولی: دانشجویانی که موفق به دریافت بورس تحصیلی شده‌اند اما مدرک زبان ترکی را کسب نکرده‌اند، می‌توانند به‌صورت رایگان دوره یک‌ساله زبان ترکی را بگذرانند و این مدرک را دریافت کنند.

کمک هزینه سفر: برای دانشجویان بورسیه شده از این دانشگاه‌ها، مبلغی با عنوان کمک‌هزینه برای مسافرت به این کشور (سفر ورودی به ترکیه برای ثبت نام و برگشت از ترکیه بعد از فارغ‌التحصیلی) پرداخت می‌شود.

شرایط دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه

برای برخورداری از بورسیه در دانشگاه‌های ترکیه و بهره‌بردن از مزایای رایگان بورس تحصیلی، شرایطی در پیش‌روی دانشجویان وجود دارد که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم.

سن: متقاضی در مقطع لیسانس نباید بیش از 21 سال داشته باشد. در مقطع کارشناسی ارشد نیز سن متقاضی نباید از 30 بیشتر باشد. باید توجه داشت که متقاضی بورس در این مقطع باید دوره کارشناسی را به اتمام رسانده باشد و اصل مدرک کارشناسی را ارائه دهد. دریافت بورس برای متقاضی مقطع دکتری نیز برای افراد زیر 35 سال ممکن است. دریافت بورس برای این مقطع نیز ملزم به ارائه مدرک کارشناسی ارشد است.

معدل: یکی دیگر از موارد قابل توجه برای دریافت بورس از دانشگاه‌های ترکیه، شرط معدل است. متقاضی دریافت بورس برای مقطع لیسانس باید مدرک پیش‌دانشگاهی یا دیپلم با معدلی بالاتر از 14 را ارائه دهد. در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری  معدل مدرک ادائه شده باید بالاتر از 15 باشد. البته ممکن است این شرط به نسبت دانشگاه و رشته متغیر باشد؛ برای مثال برای دریافت بورسیه رشته پزشکی باید معدل بالاتر از 18 ارائه داد.

دانش زبان ترکی استانبولی: به‌عنوان زبان اصلی برای دریافت بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه، ارائه مدرک زبان ترکی ضروری است. با این وجود، در بیشتر دانشگاه‌های بین‌المللی مستقر در ترکیه دروس به زبان انگلیسی تدریس می‌شود. اگر در دانشگاهی که پذیرش آن را دریافت کرده‌اید، به زبان انگلیسی تدریس می‌شود، باید مدرک زبان تافل یا آیلتس را ارائه دهید.

تحصیل در ترکیه با دریافت بورس از دانشگاه‌های این کشور نه تنها محدودیتی برای دانشجو در انتخاب رشته ایجاد نمی‌کند، بلکه برای رشته‌های دانشگاهیِ گران‌قیمت نیز اعمال می‌شود؛ برای مثال تحصیل در رشته‌های مدیریت ارشد کسب و کار(MBA)  و مهندسی پزشکی به ترتیب با بورس 1000 دلار امریکا و 2000 دلار امکان پذیر است. برای استفاده از این فرصت‌های وسوسه‌انگیز با کارشناسان نیلگام تماس بگیرید تا با اخذ پذیرش قطعی حتی بدون کنکور و با بورس ۵۰، ۶۰ و ۷۵ درصد در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *